Vihreä siirtymä – eli asiakas maksaa

Vihreä siirtymä – eli asiakas maksaa

 

Vuonna 2022 energia-ala upotti vihreään siirtymään eli hiilidioksittoman tuotannon tavoitteluun ennätyssumman: 3,8 miljardia euroa Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n mukaan.

 

Tampereen kaupungin energiayhtiöltä on mennyt vihreään siirtymään rahaa jo 400 miljoonaa euroa. Koko Tampereen muutokseen tarvitaan lähivuosina lisää noin sata miljoonaa.

 

Koko Suomessa investointitarpeista on erilaisia arvioita, mutta pienimmilläänkin liikutaan yli 100 miljardin kokoluokassa vuosille 2020–2050 (3,3 mrd. euroa / vuosi). Helsingissä energiayhtiö Helen on luopumassa kivihiilivoimaloistaan, joka tulee maksamaan ainakin 1 miljardin.

 

Vihreässä siirtymässä pätee vanha sanonta: asiakas maksaa. Energiayhtiö saa rahaa vain yhdestä paikasta ja se on asiakas. Vihreä siirtymä pitäisi maksaa yrityksen voitoilla, joka tulee asiakkaalta, lämmön ja sähkön kuluttajalta. Asiakkaalle jää jatkossa vähemmän rahaa muuhun elämiseen, kun vihreän siirtymän investointikustannukset lisätään laskuun.

 

Kaupungit ohjaavat omistamiaan yhtiöitä muun muassa niiden taloudellisilla tavoitteilla.

Moni kaupunkilainen toivoo, että heille pystyttäisiin tarjoamaan edullisempaa sähköä, ja energiayhtiöt leikkaisivat omista voitoistaan. Energiayhtiöiden tulos tilikaudelta 2022 on huippulukemissa, monilla jopa kymmeniä miljoonia euroja.

Energiakriisin vuoksi vähävaraisilta asiakkailta loppuvat rahat ja energiayhtiöiden on jossain vaiheessa tingittävä voitoistaan. Näinä poikkeuksellisina aikoina useat suomalaiset energiayhtiöiden kaupunkiomistajat ovat linjanneet, että maltillinenkin tuotto riittää. Voisiko näin kriisivuonna ajatella, että voitoista nyt tingittäisiin?

 

Esitimme seuraavan valtuustokysymyksen yhdessä kaupunginvaltuutettu Ari Laitisen (kesk.) kanssa 23.1. Jyväskylän valtuustossa: Mikä on Jyväskylän kaupungin ohjeistama maksimi Alvan taloudellisesta tuloksesta?

Jyväskylän kaupunginvaltuutettu- ja hallituksen jäsen,
Eduskuntavaaliehdokas (PS)
Kaisa Garedew