Palokunnan nopea saatavuus on turvattava

Palokunnan palvelua ei mikään digitalisaatio voi korvata, sitä tullaan aina tarvitsemaan. Keski-Suomessa on pitkät etäisyydet, siksi meille on elintärkeää vapaapalokunnan toiminta, ihmisten sekä omaisuuden pelastamiseksi.

Keski-Suomen VPK:t tulee olla toimivia, ne auttavat pelastuslaitoksia perustehtävien toteuttamisessa, säästää kustannuksia ja pelastaa henkiä. VPK-toiminta on välttämättömyyden lisäksi motivoivaa, innostavaa ja erittäin kehittävää kansalaistoimintaa.

Yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista tulee huolehtia yhdessä viranomaisten, yritysten, järjestöjen ja kansalaisten yhteistyönä. VPK-toiminta kehittää yhteiskunnan turvallisuutta, kansalaisten pelastustaitoja ja kansallismielisyyttä.

Olemme tulossa tilanteeseen, jossa pelastajista on yhä suurempi pula. VPK-toiminta osana armeijaa tai siviilipalvelusta, toisi tarvittavaa henkilöstöä tarpeeseen ja samalla osaamista kansalaisille.

Nuorten Vapaapalokunta on loistava mahdollisuus nuorille oppia, miten toimia arkielämän yllättävissä tilanteissa. Palosammutuksen ja tulipalotilanteessa toimimisen lisäksi nuoret oppivat hyödyllisiä asioita, kuten elvytystä, ensiapua ja onnettomuustilanteissa toimimista. Yläkoulujen opetukseen olisi hyvä lisätä vapaapalokunta-toimintaa, joka innostaisi nuoria alalle.

Kirjoittaja on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen, kaupunginhallituksen edustaja Keski-Suomen pelastuslaitoksen johtokunnassa ja aluevaaliehdokas (ps.) Jyväskylästä.

Kaisa Garedew